Dag 19: De paden op en snel weer terug (Serra da Estrala, 29 mei) 

De omgeving van Cortes do Meio is bekend vanwege zijn vele ‘natural pools’ langs de rivier. Een aantal ervan zijn prima met de auto te bereiken, maar er is ook een wandeling die ongeveer voor de deur van ons huisje start. De volledige wandeling is 7,5kilometer, maar met een afstekertje is hij ongeveer 5 kilometer en dat lijkt ons wel wat.  

Er is alleen één probleem: het wordt 33 graden. Prima weer om IN die poeltjes te poedelen (hoewel, het bergwater is echt ijskoud), maar minder prima weer voor ons om in te wandelen. Omdat de ochtenden tot nu toe nog vrij fris waren, besluiten we gewoon vroeg weg te gaan. Dat mislukt alleen een beetje, want ons ontbijt komt pas om 9u. Rond half tien staan we eindelijk met onze wandelschoenen aan en met een rugzak vol proviand en water klaar om te gaan. Het is een graad of 24, maar je merkt al aan alles dat het een hete dag wordt. De zon is AAN.  

We wandelen al direct in een prachtige omgeving. In de schaduwrijke stukjes bos is het fris en heerlijk, maar in de volle zon is het zweten geblazen. En alle klim- en klauterstukken zijn uiteraard vol in de zon. Ook dit is weer een wandeling in de categorie “makkelijk”, maar is dus absoluut geen gebaand paadje. Het is wel echt heel leuk trouwens! Maar warm, zo warm. Vlak voor er een lang stuk stijgen in de zon komt, is er nog een afsteekmogelijkheid terug naar ons dorpje. Als we deze niet nemen, moeten we de 5 kilometer ronde afmaken.  

We besluiten – hoe mooi de route ook is – dat dit niet het weer is waarin we deze wandeling moeten maken. Het zwembad bij ons huisje roept ons eigenlijk ook heel hard. En onze boeken, de ligbedjes en een grote fles ijsthee roepen ons ook al.  We steken de rivier over en wandelen terug naar ons huisje. Hierbij lopen we nog door het dorpje heen, wat echt heel schattig is. De gemeenschappelijke wasplaats in het dorp lijkt zelfs nog in gebruik! Er ligt een frisgewassen wasje bij. Bijzonder.  

Bij ons huisje vullen we vocht aan, smeren riant zonnebrandcrème en installeren ons onder een parasol op ligbedjes. De rest van de dag doen we niks anders dan lezen, een beetje dippen in het zwembad en nog meer lezen. Uiteraard met hier en daar een hapje en een drankje. Ik kook weer zelf een simpele maaltijd en maak zelfs na het eten nog maar weer een duik in het zwembad. Beste zwembad ever!