Dag 8: Another day, another klooster (Tomar, 18 mei)

Coimbra is niet echt een stad voor 2 dagen, dus staat er vandaag een uitstapje naar een andere plaats op de planning. We gaan naar Tomar om daar, opnieuw, een klooster te bezoeken. Tomar ligt in de buurt van Batalha en Alcobaça, dus we rijden een stukje terug. De drie kloosters worden gezien als een Het Convento de Cristo is het derde klooster in deze omgeving wat UNESCO werelderfgoed is en het is een klooster dat erg tot de verbeelding spreekt. Gelegen boven op een heuvel (uiteraard) is het een bijzondere combinatie van kasteel/klooster en suikerspin.

Die heuvel hoeven we vandaag zowaar eens niet op te wandelen. Tenminste, als we een parkeerplekje kunnen vinden op de kleine parkeerplaats vlak bij het complex. Dat valt helaas niet mee en uiteindelijk parkeren we maar gewoon fout naast een groepje auto’s wat hetzelfde deed. Het is een betaalde parkeerplaats met heerlijk ouderwets slechts een muntjesapparaat. Eergisteren liepen we hier ook al tegenaan en toen scoorden we een euro door wat drinken te halen bij een kiosk. Helaas wil het cafetaria naast de parkeerplaats hier niet aan mee werken, uiteindelijk springen behulpzame Nederlanders op die voor ons wel 5 euro kunnen wisselen.

Voor 2,50 mogen we van half twaalf tot ergens tegen drieën blijven staan. Heerlijk die tarieven hier! De Nederlanders gaven ons ook nog de tip om direct rechts naar boven te gaan omdat je je anders eerst helemaal verloren loopt in de ruïne van het kasteel voor je in het klooster bent. Goede tip! We boffen ook nog eens, want de toegang is vandaag gratis omdat het museumdag is. Yay!

Het Convento de Cristo is een katholiek klooster en was oorspronkelijk een bolwerk van de Tempeliers uit de 12e eeuw. Het klooster werd in 1118 gesticht en door dat er uiteraard steeds vanalles werd bijgebouwd heeft het klooster romaanse, gotische, manuelijnse en renaissance bouwstijlen. Het is echt een fascinerend gebouw, met een kerk zoals we die nooit eerder zagen, suikerspinwaardig beeldhouwwerk, prachtige trappen en uitzicht op een bos groener dan groen.

We zijn echt wel een paar uur zoet met overal rondwandelen en ik denk dat de plaatjes meer zeggen dan al mijn gekwebbel. Wikipedia lezen is trouwens ook leuk, want het is echt een interessante plek.

Na het hele klooster te hebben rondgedwaald, hebben we niet meer zoveel zin in het kasteel. Ik ben helaas ook nog steeds niet helemaal lekker. We stappen dus de auto weer in, die nu ineens heel lullig in zijn eentje op de foute plek staat. Het is lunchtijd dus de parkeerplaats is direct een stuk rustiger en alle illegale vriendjes van de auto zijn al weg. Het ziet er echt heel dom uit haha.

We eten op de valreep nog iets in Tomar voor alle restaurants daar sluiten en slenteren dan nog wat door alle charmante straatjes. Helaas zijn de meeste winkels op zaterdagmiddag gesloten.

Om een uur of vier stappen we weer in de auto en zoeven over de prachtige tolwegen terug naar Coimbra. Hier scoren we bij een ENORME supermarkt een bak gebraden kip, wraps, sla, guacamole en gerapste kaas. Bakje gesneden meloen en aardbei. Avondmaal klaar!

Morgen is het tijd om Coimbra weer te verlaten en gaan we naar Porto. Hopelijk is het bed daar beter, maar vertrekken van deze plek vind ik wel echt heel jammer!