Dag 5: Op street art jacht in Marvila (Lissabon, 15 mei)

De laatste dag in Lissabon. Uiteraard zijn er nog honderden dingen om te doen, maar we hebben wat moeite met beslissen. Het weer is momenteel wat wisselend en we zijn best een beetje moe van al dat gewandel.

Terwijl ik wat blogs en foto’s doe, haalt Remco een ontbijtje bij de supermarkt. Daarna besluiten we om toch naar Marvila te gaan, wat we eerder hadden geschrapt. Marvila is een upcoming wijk vol galeries, bierbrouwerijen, creatieve bedrijfjes en oude pakhuizen met nieuwe toffe bestemmingen. En street art. Het nadeel: veel van de leuke dingen zijn alleen open op donderdag t/m zondag, iets waar ik natuurlijk pas op maandag achter kwam.

Maar omdat we toch wel zin hebben in een ontdekkingsreis en geen zin in toeristische oorden, gaan we toch op pad naar Marvila. We kunnen met 1 bus in 20 minuutjes op het leukste pleintje van Marvila staan, dus dat is goed te doen.

Vanaf dat leuke pleintje wandelen we eerst een heel stuk naar een woonwijk vol flats waar in 2017 MURO Urban Art festival plaatsvond. Veel van de flats hebben daarbij flathoge murals gekregen. We hopen dat er in de directe omgeving ook nog wat kleiner werk te vinden is, want stiekem vinden we dat leuker dan de grote werken in opdracht.

Het is een beetje gek om rond te lopen in deze buurt, we worden een beetje bekeken soms. Doorgaan voor een Portugees kunnen we tenslotte geen van beiden en toeristen komen hier normaal niet. Maar de murals zijn tof en hoewel het er eerst niet van lijkt te komen, vinden we toch ook nog wat toffe kleinere werken op een elektriciteitshuisje. Ook het stationnetje van Marvila blijkt vol prachtige schilderingen te staan. Worth it!

We wandelen terug richting het ‘hippe’ stuk van Marvila, waar we één van de weinige open horecagelegenheden induiken. Duidelijk geen hippe tent en het zit vol met een enorme groep Portugese bejaarden die daar is uitgeladen uit een bus. Het ruikt er naar gaarkeuken en we zien buffetten met eten. Voor we het weten hebben we een tafel, papieren placemat, bestek en een menu del dia. Ehm… eigenlijk willen we alleen een colaatje.

Of we soep willen, wordt ons drie keer gevraagd als we onze cola bestellen. Na drie verschillende serveersters snapt iemand dat we alleen iets willen drinken. Wat een plek! Haha.

Verfrist door de cola verlaten we snel deze gaarkeuken en wandelen nog wat verder door Marvila. Er staan een aantal prachtige panden, we zien keurig opgeknapte pakhuizen waar zich kunsthandelaren en architectenbureaus bevinden. Ergens wordt een bierbrouwerij ingericht. Sommige pakhuizen staan nog gewoon half in te storten en we zien ook wat kleine huisjes die aan geen enkel bouwbesluit meer voldoen.

Bij de Fábrica Braço de Prata wandelen we een rondje om nog wat street art te bekijken. Leuke plek! Helaas ook niet open nu, dus we kunnen ook niet binnenkijken waar een restaurant en exposities zouden moeten zijn. Nog maar eens terug dus… (misschien gaan we op onze laatste dag nog even langs).

 

Bij de Fábrica wordt enorm druk gebouwd en lopen we een dure nieuwbouwwijk binnen. Maar er is ook een mooi pad langs het water, de zon is aan en er zijn een aantal kioskjes waar je eten en drinken kunt kopen. We strijken neer bij een van de containers die ze hiervoor gebruiken en gaan lekker mensen kijken en wat eten en drinken. Helaas verstopt de zon zich vrij vaak en in de wind is het stiekem wel heel fris.

Na een poosje besluiten we richting ons appartement terug te gaan om daar vast de koffer een beetje te pakken. Morgen vertrekken we uit Lissabon. Eten doen we dan in ons eigen Arroios, we hebben ons oog laten vallen op Koreaanse Barbecue (want verderop in de vakantie eten we vast nog wel Portugees).

Als we de bus instappen blijkt Remco zijn OV-kaartje verloren. Shit! We kunnen niet mee, want een los kaartje kan alleen met cash. Een Bolt naar huis dan maar. Eigenlijk ook wel zo relaxt want het scheelt het heuveltje naar ons huis. En het kost maar 2.74 omdat Remco nog steeds 50% korting krijgt.

Helaas komt het probleem van geen cash die avond nog een keer om de hoek, want het restaurant blijkt een of andere gare pinautomaat te hebben die alleen Portugese passen lust. Remco laat mij dus maar weer eens achter als borg en moet terug naar het appartement voor zijn pasje en langs een geldautomaat. Extra heuveltje en extra stappen dus voor Remco… maar wel beter dan afwassen, weet je hoe smerig die barbecueplaten worden!

Morgen vertrekken we richting Coimbra! Zin om verder op pad te gaan!