Dag 16: Cotwolds Romantic Road (Cotwolds, maandag 26 juni)

Hoog tijd om eens wat meer van the Cotswolds te bekijken vandaag. We hebben een route gevonden die een mooi rondje maakt van Broadway naar Broadway en we gaan maar eens zien hoe ver we daarmee komen.  

Op maandag zijn wel veel bezienswaardigheden dicht, dus als we echt iets tegenkomen wat we willen bezoeken moeten we waarschijnlijk op een andere dag gaan, vandaag gaan we gewoon echt voor de dorpjes en hun mooie Cotswoldshuizen.  

We ‘wonen’ een half uurtje van Broadway vandaan en hoewel we de route ook dichterbij zouden kunnen oppikken besluiten we gewoon voor Broadway te gaan. Wel zo makkelijk de aanwijzingen lezen. We rijden hierdoor wel voor de tweede keer door Moreton-in-Marsh heen zonder te stoppen. En dat terwijl het er wél heel gezellig uitziet! Moeten we echt nog wel een keertje heen.  

We zijn pas laat vertrokken vandaag en arriveren pas tegen twaalven in Broadway. We ontbeten met een bakje yoghurt, dus we vinden het hier ook wel direct tijd voor lunch. Na het halve dorp omgereden te hebben voor de parkeerplaats kunnen we eindelijk van start. We stuiten direct op de allerleukste kaartenwinkel ever, waar we wel een kwartier spenderen aan het bekijken van alle kaarten met grappige (écht grappige) teksten en tekeningen. We kopen uiteindelijk 3 kaartjes, maar ik wilde er nog wel veel meer! Stiekem wel een beetje spijt, maar ik ken mezelf ook, ik ben niet de meest attente als het gaat om verjaardagskaartjes enzo.  

De rest van Broadway is al even leuk. Kleine winkeltjes, tearooms, koffietentjes en restaurantjes wisselen elkaar af. We willen eigenlijk graag bij de Broadway Deli eten, maar daar kaapt net iemand voor ons het laatste tafeltje. We mogen wel op de wachtlijst, maar besluiten maar even verder te kijken en eindigen uiteindelijk bij een burgertent. Superlekker en veel te veel!  

Het is inmiddels al tegen twee uur, schiet lekker op zo met ons rondje. Snel de auto weer in en op pad. We kunnen niet overal stoppen, dus we rijden door Stanton heen, genietend van de prachtige huisjes. Dit dorpje heeft geen winkels enzo (uiteraard wel een pub), maar wel echt prachtige huizen met tuintjes vol bloemen. Geen foto’s van helaas, want dat gaat zo lastig als we rijden. We stoppen kort even bij Stanway House waar ik het poortgebouw fotografeer, het huis zelf is vandaag gesloten.  

De volgende stop is Hailes Abbey, ook al gesloten vandaag. We proberen nog een glimp van buiten op te vangen maar dat lukt niet erg. Niet zo heel erg, we hebben onze portie abdijen wel gehad en we hebben niet het idee dat we iets missen. Er is een appelfarmshop in de buurt waar we nog even over twijfelen, maar we rijden toch maar verder.  

In Guiting Power stappen we even uit om bij The Cotswolds Guy binnen te kijken, uiteraard alweer een winkel met eten. Helaas is de winkel echt heel klein en het meeste van het aanbod op de website is hier niet zomaar verkrijgbaar. Je moet echt bestellen. Jammer wel, want hij heeft goed vlees en we hadden graag een gemarineerde kip gehaald.  

Via Naunton en Upper Slaughter komen we in Lower Slaughter waar we weer uitstappen om even te wandelen. Het is hier prachtig idyllisch. Een watertje met knalblauwe libelles, huisjes waardoor je acuut weer The Holiday wil kijken en een oude watermolen. Het is allemaal niet groot, maar echt leuk om even rond te slenteren.  

Kort de auto weer in en in Bourton-on-the-Water er direct weer uit. Dit wordt het venetië van the Cotswolds genoemd (want er loopt een watertje door het dorp met bruggen, het slaat nergens op) en is super populair. Ik was heel bang dat het echt overspoeld zou zijn met tourbussen, maar dat valt mee. Het is wel druk, beduidend drukker dan in de overige plaatsjes, maar ook gewoon gezellig. Mensen zitten met stoeltjes en dekentjes aan de waterkant te picknicken. Ik vind het overigens absoluut niet het mooiste dorp en je ziet hier ook wel weer meer winkels met echte toeristenspullen in plaats van alle leuke independent shopjes in Broadway.  

Na een rondje en een ijsje stappen we weer in de auto. Volgende stop is Stow-on-the-Wold. Ziet er onwijs gezellig uit, maar wij hebben geen zin meer. Andere dag maar (als die er komt, we gaan tijd te kort hebben).  

Via Daylesford Organic, een winkel die echt niks meer met een farmshop te maken heeft en echt belachelijk luxe en duur is, en de COOP rijden we naar huis. In de koeltas worstjes van Daylesford (duur, maar wel echt lekker) en stoomaardappeltjes en asperges van de COOP. En aardbeien, kersen en frambozen die we hier met bakken tegelijk verorberen in onze ontbijtjes.  

Thuis is de was klaar om opgehangen te worden en de rest van de avond hangen we weer gewoon wat bank. Morgen nog een keer naar Oxford, want we waren daar écht nog niet klaar mee!