Dag 11: Snowdonia (Snowdonia National Park, woensdag 21 juni)

Vandaag rijden we terug in de richting waar we vandaan komen en gaan Snowdonia wat uitgebreider bekijken. We hebben een hele mooie route gemaakt, met 9 stops, die we vast niet allemaal gaan halen (spoiler: is zo).

Het is heerlijk weer en de route is vrijwel meteen vanaf vertrek al leuk. Mooie plaatsjes, spannende weggetjes. Onze eerste stop is in Llangernyw een klein dorpje waar de oudste boom van Wales staat. Het is geen stop om echt voor om te rijden, maar omdat we er toch in de buurt waren, nemen we hem mee op de route. En eigenlijk is het leuker dan verwacht! De boom staat op een oude begraafplaats naast een klein kerkje. Het is er stil en vol bloemen en de boom is behoorlijk indrukwekkend. Ook fijn zijn de openbare toiletten van het dorp (love dat sowieso in Engeland!). Ze zijn brandschoon, er is een kinderbril, er ligt een gastenboek en er staan verse bloemen. De toiletten worden schoongehouden door 14 lokale vrijwilligers.

Onze tweede stop is Conwy Falls (Rhaeadr Y Graig Lwyd) en een kleine Romeinse brug. Na een spannend ritje over een klein weggetje stoppen we aan de kant van de weg en blijken we daar de waterval helemaal niet te kunnen bereiken. Suf. Wel zien we het Romeinse bruggetje en wat oude industrie. Ook leuk. Na een kleine omweg komen we op een keurig aangeharkte parkeerplaats met café waar je voor 2 pond een rondwandeling mag maken richting waterval. Ik vind betalen voor natuur eigenlijk stom, maar we doen het toch. Het pad moet tenslotte wel onderhouden worden, hoewel ik denk dat een groot deel van de kosten gaat naar het moderne draaihek met contactloze betaalmogelijkheid.

Het is een leuke wandeling door het bos over een rotsachtig pad. Een beetje tricky hier en daar want trappen van boomwortels zijn nou niet het allerhandigste. De waterval is aardig, maar niet spectaculair. Het is meer een stroomversnelling.

Als we weer naar boven zijn geklauterd, drinken we even wat bij het cafeetje en stappen dan weer in de auto.
De route voert ons verder over prachtige wegen en door de adembenemende Pen-Y-Pass. Vlak daarvoor stoppen we nog een poosje bij Llynnau Mymbyr, een prachtig gelegen dubbel meer waar meisjes aan het zwemmen zijn. Het ziet er tegelijkertijd heel aanlokkelijk als ijskoud uit.

Vanuit de natuur duiken we vervolgens de historie van Wales in met een bezoekje aan het National Slate Museum. In dit gratis te bezoeken museum, bekijken we de historie van de leisteenmijnen. Extra leuk is de demonstratie waarin een mijnwerker ons laat zien hoe je de leisteen splijt en op maat maakt voor een dakpan.

Hij is de zesde generatie van mijnwerkers uit zijn familie en weet veel te vertellen over de voordelen van handwerk boven machines. Verder vertelt hij ons ook dat ze tegenwoordig alle leisteen weten te verkopen. Wat vroeger ‘waste’ was, zijn tegenwoordig bijproducten. Grote blokken die niet geschikt zijn voor dakpannen kunnen rechtop worden gezet en zijn dan een monument. Of ze gebruiken ze voor versterking van de kust. De poeder van leisteen die overblijft wordt gebruikt in make-up en zelfs tandpasta. En zo is er voor alle vormen wel iets te verzinnen.

Het is al 15:30 als we het museum weer verlaten en dat betekent dat het te krap gaat worden voor onze laatste stop Carnaerfon Castle. In Llanberis scoren we nog even snel een broodje bij de Subway, (want de cafés rond het museum waren echt dieptriest!) wat we eten bij alweer een prachtig meer. Hierna besluiten we ons rondje niet af te maken, maar deels dezelfde weg weer terug te rijden zodat we nog een keer door de pas kunnen rijden i.p.v. terug grotendeels over saaie A-wegen. Worth it, de terugweg door de pas is weer even adembenemend. We maken nog een omweggetje naar een uitzichtspunt en verlaten dan langzaam Snowdonia weer. Wat is het hier geweldig mooi!

We missen de afslag naar Sainsbury’s dus testen vandaag dan maar eens de Aldi. Thuis liggen nog 2 hamburgers, dus gewapend met alweer sla en wat stoomaardappeltjes verlaten we de winkel. We eten pas laat, want we moeten eerst even uitpuffen, wat een vermoeiende maar ontzettend mooie dag was dit weer!