Dag 6: A Royal Visit (Madrid, 28 september)

Een nieuwe dag, another slechte nacht. Lekker uitrusten hoor, vakantie. Vannacht vonden mensen het nodig om op straat te gaan staan praten en om om 4 uur hun rolemmer buiten te gaan zetten. Vroeg in de ochtend wordt er vervolgens in het trappenhuis druk heen en weer gelopen en gepraat. Béétje jammer wel.

We beginnen de dag maar weer rustig en starten op met een yoghurtje thuis. Daarna duiken we de straten in voor de dagelijkse kop koffie. Het is vandaag een stuk frisser dan de afgelopen dagen en ik twijfel zelfs even of ik terug moet voor een vestje ofzo. Luxeprobleem natuurlijk, want vanuit Nederland zien we een hoop regenachtige foto’s.

Remco heeft een leuk koffietentje gevonden, waar ik tot mijn geluk eindelijk een café bombón kan bestellen, koffie met zoete gecondenseerde melk. We eten er een tostada bij (een geroosterde boterham). Remco met tomaat, ik met avocado.

Hierna slenteren we rustig naar het Koninklijk Paleis door mooie en relatief rustige oude straatjes. Ze bestaan hier dus wel!

Bij het paleis is het even zoeken naar de ingang, die om de hoe blijkt te zijn. Onze tassen moeten ook hier door een scanner (gelukkig geen messen vandaag) en daarna in een kluisje. Bij de kluisjes staat een man die iedereen die ook maar een stap in de richting van de uitgang neemt, dwingt om een foto te nemen van het nummer van het kluisje. Blijkbaar vergeten mensen dat nummer dus nogal vaak.

Dit koninklijk paleis is eigenlijk de officiële residentie van het huidige koningspaar, maar wordt voornamelijk gebruikt voor ceremoniële evenementen. De koning woont elders in Madrid in een veel bescheidener paleis.

Het paleis wat wij nu bezoeken is namelijk nogal van formaat. Het heeft een oppervlakte van 135.000m2 en heeft 3418 kamers. Je zal het schoon moeten houden! Tijdens een bezoek kun je een aantal van deze kamers bezoeken. Omdat het paleis zo groot is, wisselt de route ook nog eens zo nu en dan.

Het paleis is zeer overvloedig gedecoreerd in allerlei stijlen en er is sinds de oplevering van het paleis in 1755 ook van alles aangebouwd en verbouwd. Het zit vol met fresco’s, er is een enorme kunstcollectie en collectie bijzondere meubels en natuurlijk vele schilderijen van verveeld kijkende Koninklijke hoogheden.

Het mooist vinden wij de troonzaal en de zaal die wordt gebruikt voor officiële banketten. Ook erg bijzonder is een kamer die muren en een plafond heeft die helemaal gedecoreerd zijn met porselein. De overvloedig gedecoreerde Rococo kamers doen echter bijna pijn aan je ogen. Zoveel patroontjes!

Het is helaas binnen vrijwel nergens toegestaan om foto’s te nemen, alleen het trappenhuis mag op de foto’s. Waarschijnlijk moet al het behang worden beschermd tegen flitslicht. Of het is om de doorstroom te garanderen, want het paleis wordt veel bezocht. Per jaar stromen er zo’n 2 miljoen bezoekers door de kamers. Van het entreegeld wat ze daarmee ophalen zouden ze overigens de kozijnen buiten weleens een likje verf mogen geven, die zien er niet uit.

Na alle kamers in het paleis kunnen we even verderop nog een enorme verzameling harnassen en wapentuig bewonderen. Er zijn harnassen voor paarden, pony’s, volwassenen, kinderen en honden. Er zijn lansen, zwaarden, pistolen en nog veel meer wapentuig waarvan ik geen idee heb hoe het heet. Ik ben überhaupt niet zo geïnteresseerd in vechtdingen. Remco vindt het wel heel interessant, met name omdat hij dacht dat ze in Game of Thrones alle wapenuitrustingen uit hun duim hadden gezogen, maar hij ze hier nu gewoon in het echt ziet staan.

Na al deze visuele input is het wel weer eens tijd voor eten. Koreaans dit keer (when in Spain…we gaan heus vast nog tig keer tapas eten). Het is een onooglijk klein tentje, maar het eten is echt heel lekker! We eten fried chicken en kimchi fried rice en een paar hele dikke goedgevulde gyoza. Njoms!

Hierna weten we even niet meer zo goed wat we willen. Madrid is natuurlijk beroemd vanwege de musea, maar de meest beroemde gaan vooral over schilders van lang geleden en dat heeft niet zo onze interesse. Helemaal niet meer na ons paleisbezoekje. We willen nog een ander marktje bezoeken, maar als we die kant op slenteren, besluiten we dat onze voeten eerst wat rust nodig hebben. Het wordt dus weer even een paar uurtjes chillen in het appartement en dan gaan we later nog even slenteren door Lavapíes.

We moeten ook de koffers inpakken, want morgen vertrekken we alweer! We gaan op pad naar ons eigenlijke doel van de vakantie: Andalusië!