Dag 6: Chillen in Central Park

 

Na de indrukwekkende dag gisteren hoeven we vandaag niet zo heel veel van onszelf. Het wordt opnieuw zonnig en zo rond de 18 graden en waar kun je zo’n zonnige lentedag beter spenderen dan in het bekendste park ter wereld: Central Park. We zijn er beiden nog niet geweest, dus het lijkt ons een prima besteding van op z’n minst de eerste helft van de dag.

Voor we naar het park gaan, bezoeken we eerst Zabar’s. Zabar’s is een grote, bekende deli in de Upper West Side. De winkel bestaat al sinds 1934 en is vooral bekend om zijn bagels, koffie en enorme selectie kazen. Een foodiewalhalla dus, ik wil er wel om de hoek wonen! Wat een hoop lekkere dingen. Het is wel ook een behoorlijk toeristische plek en dus vaak heel druk, maar er zijn nu niet zoveel toeristen dus daar hebben we geen last van.

Zabar’s is overigens ook de redder van een kunstwerk van Banksy even verderop, op een gebouw waar zij ook eigenaar van zijn. Zodra ze het werk ontdekten plaatsten ze er een plexiglas plaat overheen die ze nog rond hadden slingeren. Het werk is een van de weinige werken van Banksy die nog te bekijken zijn. Veel worden verkocht (je kunt tenslotte prima je muur slopen als je er daarna een vermogen voor krijgt) of direct overgespoten, al dan niet door andere graffitispuiters.

De Banksy bekijken we dus eerst even, dit is mijn tweede Banksy die ik heb mogen aanschouwen. Toch wel weer leuk. Ohja en een replica van de rat in San Francisco.

Na ons kunstmomentje van de dag bezoeken we Zabar’s, vergapen ons aan al het lekkers en willen nog een week blijven met een appartement met keuken om al die lekkere dingen te kunnen eten. Uiteindelijk wordt het “gewoon” een bagel met creamcheese en zal voor mij en een soort fancy tosti voor Remco.

We wandelen in een minuut of tien richting Central Park waar we onze heerlijke broodjes in de zon op een bankje eten. Dat op een bankje en in de zon wordt het verdere thema van vandaag.

We slenteren uiteindelijk van de ingang van het Natural History Museum  langs The Lake via Strawberry Fields, Bethesda Terrace en Sheep Meadow naar metrohalte Columbus Circle. Hier doen we uren over, want we spenderen een groot deel van de tijd dus op zo’n bankje in de zon.

We kijken naar bandjes die hun hele drumstel mee het park in slepen. Naar een bellenblazer. Naar gitaristen die denken dat ze een superster zijn. Naar toeristen die in de meest onmogelijke houdingen op het Imagine mozaïek gaan liggen voor een foto. Naar een groepje zwarte jongens wat acrobatische kunsten uithaalt, maar vooral HEEL goed is in hun publiek zo ophypen dat ze uiteindelijk nauwelijks iets hoeven te doen, maar wél heel veel geld verdienen.

En we kijken natuurlijk vooral veel wandelende mensen. Je hoort er hier duidelijk pas bij in een yogalegging, met een hond en met een grote beker koffie in je hand.

Het is een heerlijke dag en we komen dus uiteindelijk ook nergens anders dan Central Park. We hebben overigens nog steeds maar een relatief klein deel gezien, maar het is er prachtig. Zelfs nu alles nog kaal is. Ik had wel graag een weekje of twee later willen zijn, want alle knoppen staan echt op ontploffen!

Na ietwat roze te zijn geworden en het langzaam ietsjes frisser wordt, nemen we de metro terug naar het hotel waar we nog even de rooftopbar induiken. Zijn we nog niet eens geweest! We drinken een cocktail met fenomenaal uitzicht en rennen dan snel naar onze kamer om even op te warmen haha. Dat terras was echt nog iets te voorbarig. Het is jammer dat ze pas om 4 uur open gaan, want dan ligt het terras al lang niet meer in de zon.

Onze laatste avond in New York besteden we in een fantastisch Spaans restaurant, waar we de heerlijkste tapas eten. Octopus, perfect bereid! Een waanzinnige tapa van gegrilde paddestoelen, druiven en een honing-geitenkaasmousse. Iberico ribs. De beste patatas bravas die ik ooit at. Wát een feestje! Geweldige bediening ook en tot slot een heerlijk dessert met frambozen en yoghurtijs.  Genieten dit!

Terug in ons hotel is het helaas back to reality, want we moeten onze koffers pakken. En covid tests toen voor de terugreis. Gelukkig past alles makkelijk en zijn we snel klaar en ook onze Toegansbewijs.nu zelftesten leveren het gewenste negatieve resultaat en dus een reiscertificaat op.

Maar, morgen hebben we gelukkig nog een groot deel van de dag, dus gaan we lekker nog even op pad! Naar het American Museum of Natural History, dino’s kijken!