Dag 2: Ellis Island

We liggen allebei prinsheerlijk te slapen als we ineens rechtop in bed zitten. Brandalarm. Hartverzakking. Echt niet grappig. Remco begint kleding bij elkaar te rapen, maar ik ben nooit zo geneigd om direct naar buiten te rennen (slecht, I know). Het alarm stopt na een paar minuten en even later brabbelt er iemand door een speaker dat het vals alarm is.

We kruipen terug in ons warme bedje en vallen weer in slaap. Een uur of anderhalf erna gaat het alarm wéér. Direct gevolgd door opnieuw de boodschap dat het vals alarm is. Vijf minuten later piept het kreng wéér! Echt niet te doen dit. Het is inmiddels half drie en in Nederland is het dus ochtend. Ik ben klaarwakker en bij elk geluidje denk ik dat dat ding weer gaat piepen. Gelukkig val ik toch nog in slaap en ook Remco knort er nog wat uurtjes bij. Het alarm houdt zich de rest van de nacht gedeisd. Om zes uur is de koek voor mij wel echt op en ga ik douchen en een blog tikken.

We moeten sowieso een beetje op tijd opstaan, want we hebben een ticket voor de eerste boot naar Liberty & Ellis Island. Voor de ergste drukte uit leek ons een goed idee en dan maar meteen de eerste dag, want dan zou ik sowieso nog vroeg wakker zijn. Helaas was het weer het iets minder met dit plan eens, de voorspellingen voor vandaag zijn al dagenlang héél slecht. En inderdaad, als we de gordijnen openen plenst het. Nu waren we toch al niet echt van plan om naar het Vrijheidsbeeld te gaan, we willen vooral naar Ellis Island.

Dus hups, regenjassen aan en op pad. Voor vertrek lopen we even langs de receptie om na te vragen wat er nou allemaal met dat brandalarm was. Direct krijgen we de mededeling dat we de afgelopen nacht niet hoeven te betalen. Netjes! Er blijkt een nieuwe club geopend te zijn onderin het hotel, waar ze een rookmachine gebruikten die eigenlijk voor buiten is. Lekker handig! Benieuwd hoe het vannacht gaat, want de club is op vrijdag en zaterdag open.

We wandelen naar de metro en scoren onderweg een heerlijk broodje bij een Chinese bakker. Zo’n heerlijke bun gevuld met varkensvlees, zoals in een bao pao maar dan lekker.

Vanaf de metrohalte lopen we richting Battery Park. We komen nog langs de Charging Bull waar nu helemaal niemand staat. Normaal staan mensen daar in de rij voor een foto en om de stier even over zijn ballen te wrijven. Wij voelen geen behoefte tot het doen van één van beiden en wandelen gewoon verder.

Als we even moeten bekijken waar precies de ingang voor de boten is, verzuip ik nog bijna in een plas, want man man wat een weer! Het plenst en plenst en plenst. Gelukkig is het nog niet zo heel druk en we lopen vlot door de security (a la een vliegveld) en kunnen vrijwel direct op de boot. Daar is het niet warm, maar wel droog. Uitzicht is er nauwelijks en we besluiten ook definitief dat we geen selfie met Lady Liberty hoeven. Bij Liberty Island blijven we dus als één van de weinigen zitten en gaan door naar Ellis Island.

Ellis Island is een, grotendeels kunstmatig aangelegd, eiland in de haven van New York/New Jersey wat tientallen jaren dienst deed als immigratiecentrum voor de vele mensen die in Amerika een beter leven kwamen zoeken.

Ik wilde heel graag naar Ellis Island omdat wij soort van aan de andere kant wonen. Vanaf Rotterdam vertrokken de schepen van de Holland-Amerika lijn naar Amerika. In de tweede Fenixloods zal over twee jaar het Landverhuizersmuseum openen, dat hun verhalen vertelt.

Het museum blijkt veel groter dan we dachten en we zijn er zomaar drie uur zoet mee. Super interessant om alles over het hele proces va  aankomst en het leven van immigranten in hun nieuwe land te bekijken. Er zijn werkelijke prachtige foto’s en superleuk zijn de vitrines met spullen die mensen van verschillende nationaliteiten meenamen tijdens hun reis. Opvallend vaak ging er een trouwjurk in de koffers mee!

Wij speuren natuurlijk overal naar de Nederlandse inbreng. Zo spotten we o.a. een groot aantal oude ansichtkaarten met Nederlandse schepen erop.

We spenderen zoveel tijd op Ellis Island dat we eigenlijk niet eens voldoende tijd (en puf) hebben voor het volledige museum. Het laatste stuk slaan we over, want onze magen knorren inmiddels ook wel een beetje. Het café op Ellis Island zelf scoort op Google een 1.9 dus dat slaan we maar over…

Buiten is het ondertussen gaan sneeuwen en de temperatuur is flink wat graden gedaald. Ook staat er een venijnig windje. Ons oorspronkelijke plan was om na Ellis Island nog via het 9/11 memorial naar een BBQ restaurant te wandelen om daar te gaan lunchen. Maar nu een kwartier wandelen is écht niet grappig! We besluiten de metro terug naar Chinatown te nemen en daar iets te gaan eten. Als we op de metro wachten vind ik vlak naast ons een hotel een hotpot restaurant. Dat lijkt ons nou een prima besteding van een koude middag!

Het is, zeker voor een Chinees restaurant, een hippe tent. We kiezen voor een combinatie van drie soorten soep, een spicy, een paddestoelen en iets met kip. Die met kip valt een beetje tegen, maar de andere twee zijn heerlijk. Verder bestellen we verse udon noodles, spicy beef, pork belly en lotuswortels om in de hotpot te bereiden. Het is HEERLIJK! Lekker een beetje kloten met eten klaarmaken, in de fik staan van de spicy broth (we namen medium, mild was ook wel goed geweest denk ik). Goedkoop is het niet, maar we hebben wel echt gesmuld. En een handig systeem ook, je kunt gewoon op je telefoon een QR code scannen en zo bestellen wat je hebben wilt. Bijbestellen kan ook. Ideaal. We hebben ons overigens verbaasd wat een enorme hoeveelheden eten er op de andere tafels verscheen. Wij hadden hier echt ruim voldoende aan!

Buiten sneeuwt het nog steeds. Wel jammer dat het niet echt blijft liggen. We maken nog een kleine wandeling naar een supermarkt voor wat flesjes drinken en chips. Natuurlijk belanden we in een Chinese supermarkt. Nou zijn we beiden best wat gewend, maar Amazing Oriental is hier echt niks bij. Zo groot! En dan blijkt er nog een verdieping extra te zijn. Het is ook heel druk trouwens en de gangpaden zijn maar smal, dus echt uitgebreid rondkijken doen we niet. We scoren gewoon saai water, saaie cola, saaie chips en nootjes en één flesje raar Yuzu drinken.

We crashen lekker in ons hotel, waar ik nu dit epistel lig te tikken. Waarschijnlijk bestellen we vanavond gewoon hier pizza en kijken een filmpje. Morgen weer een nieuwe dag New York, dan steken we het water over en gaan richting Brooklyn!

 

 

 

Michella

1 Comment

Sophie

Jeetje dat brandalarm! Niet te doen! Leuk dat jullie Ellis Island zo interessant vonden. Dat vond ik destijds ook echt. Als dat museum in Rotterdam open gaat, lijkt me dat ook erg interessant, goeie tip!
De hot pot klinkt heerlijk! Pfff ik was tien jaar geleden ook met sneeuw in NYC. Zoo koud.

Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.