Dag 8: Inverness – Tannachy (01/10/21)

Ons guesthouse in Inverness heb ik vooral uitgekozen op ligging (gratis parkeren en op loopafstand van het centrum) en wat minder op sfeer enzo. Het is toch maar voor één nachtje. Onze kamer is daarom vrij klein, maar vooral de badkamer is echt heel klein. Je kunt letterlijk je kont niet keren en moet echt achteruit inparkeren om op het toilet te gaan zitten. En helaas blijkt de straat voor de deur, die op het oog een normale straat leek, ‘s nachts een soort racebaan te worden. Raam dicht dus, want anders kun je niet slapen van de herrie. 

Een voordeel van een B&B is dan wel weer: breakfast! En dat is wel echt keurig verzorgd, met heel veel cereals, fruit, yoghurtjes en keuze uit vijf warme gerechten. Wij hebben beide gekozen voor pancakes en die zijn echt heel lekker, met vers fruit en een bessencompote. De koffie is natuurlijk weer niet te drinken, maar goed, de pancakes zijn een fijn begin van de dag! 

Na het ontbijt laden we de auto weer in om op pad te gaan. Joy druk ons op het hart om voorál aan hem te denken als we nog eens terugkomen. Jaja, we will…

Vandaag beginnen we aan onze tour langs de NC500. De north coast 500 is een toeristische route helemaal langs de noordkust van Schotland. Hij is ongeveer 500 mijl lang en wordt wel de route 66 van Schotland genoemd. Officieel begint de route bij Inverness Castle. Aangezien wij gisteren het kasteel van een afstandje hebben gezien, vinden we dat we het startpunt wel soort van officieel bereikt hebben. Daarnaast wijken we meteen weer van de route af, omdat we toch eerst nog Loch Ness gaan bekijken. 

We rijden hiervoor naar Drumnadrochit waar ook de ruïne van Uruqhart Castle te vinden is. We hopen op een mooi viewpoint waar we het kasteel kunnen zien, want we gaan het niet bezoeken. 

Een viewpoint voor Loch Ness vinden we al vrij snel en als we er zo naar kijken snappen we best dat mensen er een monster in kunnen zien. Het waait hard en de koppen op de golven zijn soms bijna zwart. Een mooi viewpoint voor het kasteel vinden we niet zo snel en bij gebrek aan internetbereik kunnen we het ook niet opzoeken. Loch Ness kunnen we in ieder geval afvinken en we gaan verder op pad richting de NC500. 

First stop: Beauly. Een schattig dorpje met een kleine ruïne van een priorij, waar speciaal voor ons de zon wordt aangezet. Opnieuw reden we vanmorgen weg met regen, grijs en kou en is het de rest van de dag eigenlijk méér dan prima weer. Hier en daar wat spetters, maar vooral toch weer veel blauwe lucht en zon. 

Na de priorij bekeken te hebben, lopen we Beauly nog even door. Bij een geweldig delicatessenzaakje halen we een heerlijk stukje zalmquiche voor mij en een broodje kip avocado voor Remco. Heerlijk! Ondertussen is het halve dorp uitgelopen omdat de bus de bocht niet om kan. Iemand heeft zijn bestelbusje verkeerd geparkeerd. De buschauffeur doet echt zijn uiterste best (en iedereen staat erbij en kijkt ernaar), maar het lukt hem écht niet. Points for effort, dat wel! Net als de chauffeur het op wil geven en een andere route wil nemen, komt de eigenaar van het busje terug. 

Wij vervolgen onze weg naar een heel klein stukje verder, waar we Robertson’s Farm Shop bezoeken. Opnieuw een delicatessenzaakje, met allerlei lokale producten. En er is een groepje alpaca’s en er zijn twee Schotse hooglanders. De beestjes staan allemaal vrij ver weg te grazen, maar toch leuk. En het winkeltje is ook heel leuk! Heel toeristisch ook wel, maar ze hebben echt lekkere dingen. We kopen er wat kaasjes, crackers en chutney om vanavond lekker te snacken. 

Onze volgende stop is Dingwall, wat volgens de boekjes ook een aardig plaatsje moet zijn. Wij vinden het er een beetje suf, maar er zit wél een hippe koffietent! En een lekker bakkie, daar waren we wel aan toe! Kaputt Coffee is een goede vondst, ze hebben ook een groot assortiment met hele toffe wenskaarten. 

Hierna rijden we door naar Tain. Ook best een leuk plaatsje, maar wat we verder niet bezoeken. Wij duiken er alleen een grote supermarkt in voor wat proviand voor onderweg, het avondeten morgen en voor ontbijt. De volgende echte stop is Dornoch, of eigenlijk Dornoch Beach. Lekker even uitwaaien en weer wat zeelucht opsnuiven, hoewel we dat onderweg ook al een paar keer hebben kunnen doen. Wil wel met die wind vandaag! 

We hopen onderweg ook nog ergens iets van fish & chips te kunnen scoren, zodat we vanavond af kunnen met onze kaasjes en crackers enzo. Bij Dornoch Beach blijkt een foodtruck te staan, waar we verwachten dit wel te kunnen krijgen. Maar tot onze grote verbazing verkopen ze (o.a.) lobster rolls en venison rolls! Geen fish & chips dus, maar wat beters! En wel met hele lekkere frietjes ook. Zelfs de bijgeleverde salade is superlekker. Wat een foodiewaardige dag is dit! En wat een verrassing om zoiets als dit gewoon bij een foodtruck te vinden. 

Hierna wandelen we een poosje op het strand, waar we kijken naar alle Genten die in de zee duikelen op zoek naar visjes. Jammer dat ik mijn telelens in de auto heb laten liggen, had misschien wel een mooi plaatje kunnen opleveren. 

Na onze kapsels verwoest te hebben op het strand, rijden we naar onze Airbnb in the middle of nowhere. Zonder wifi, maar mét volledig 4G bereik. Niks afkicken dus!

Als we aankomen op de boerderij komt niemand ons begroeten, we maken nog wat extra herrie met de autodeuren, maar er gebeurt nog niks. Remco loopt daarom maar even naar het raam, waar blijkt dat onze host net aan een uurtje yoga bezig is en ondersteboven staat. Mooie eerste ontmoeting. Ze hijst zichzelf en de kindjes even in wat kleding en laarzen en komt dan naar onze cabin. Wij hebben de auto daar alvast heen gereden. Het is zó mooi hier! De cabin is knus en warm en heeft fantastisch uitzicht. Een stukje verderop staat een gebouwtjes met daarin mooie douchecabines en toilethokjes met eco toiletten. Daarnaast is er een hele grote gezamenlijke keuken met alles erop en eraan. De keuken hebben wij nu al sinds vanmiddag gekoloniseerd, met hapjes en drankjes, muziek en de laptop voor foto’s en het verslag. Genieten! 

Tussendoor heb ik ook even kennisgemaakt met Martin & Nils, de varkens, Hildegard, het flesgevoede kalfje, met de shetlandpony’s en met paard Mandy. Beeeeeeeestjes! 

Morgen even lekker beestjes fotograferen dus. En waarschijnlijk doen we verder lekker een dagje niks. Beetje hier rondbanjeren, misschien nog een klein rondje in de omgeving, boekje lezen, uitslapen. Even een dagje rust!