Dag 3: Edinburgh (26/09/21)

Na een heerlijke nachtrust op onze eigen kussens, start ik de dag vroeg met het editten van van foto’s en het uploaden van een blog. Remco suddert nog een beetje verder. Sudderen doen we daarna eigenlijk ook nog een poosje, want veel haast om te vertrekken maken we niet. UItgebreid douchen, koffie drinken en Remco moet zijn Day 2 test ook nog even doen. Pas tegen elven gaan we een keer op pad richting de bus. Het is stralend mooi weer en we lopen heerlijk in een t-shirtje buiten. Laatste dag dat dit nog kan! 

We zitten vrij ver buiten het centrum (want gratis parkeren en betaalbaar overnachten) en moeten dus een aardig ritje maken. Maar op vakantie is dat nooit erg, want er is genoeg te zien. En ze hebben hier ook dubbeldekkers! Blijft leuk! Net zoals in Londen kun je hier in het OV gewoon contactloos betalen met je pinpas. Wat een uitkomst is dat toch. Geen gepruts met kaartjes of OV-chipkaarten, gewoon inchecken en klaar. 

Eenmaal in de city aangekomen wandelen we richting Stockbridge Market. Stockbridge is een toffe wijk en de markt een soort Rotterdamse Oogstmarkt met allerlei heerlijkheden. Wel heel druk trouwens, de rijen voor sommige food stalls zijn gigantisch. We kopen als eerste heuze Scottish eggs! Eigenlijk wist ik niet dat die dingen hier daadwerkelijk bestonden, we dachten eigenlijk dat het helemaal geen Schots ding was. Anyway, ze zijn lekker! 

Daarna scoren we bij een Keniaans tentje wat heerlijke samosa achtige snacks, een soort oliebollen met kardemom en kaneel en snacks met lenteui en koriander. Die laatste zijn ook  heel lekker, maar wel echt gortdroog. De oliebolletjes mogen blijven, die zijn echt heel erg goed! 

Hierna lopen we een kwartiertje richting Dean Village. Dat klinkt relaxt, maar aangezien Edinburgh nogal heuvelachtig is, is het een aardige workout. Wel een mooie trouwens, we lopen door een prachtige wijk en door een heel tof park vol met zonnende mensen. Iedereen geniet volop van deze zonnige nazomerdag. 

Dean Village is een heel idyllisch stukje Edinburgh. Het voormalige dorp was vroeger het toneel van heel veel graanmolens. Tegenwoordig is het een oase van rust in een drukke stad. Hoewel er wonen me wel een beetje een gedoe lijkt, want er komen wel heel wat toeristen naar je wasgoed staren. 

Na Dean Village halen we ergens wat te drinken en stiefelen we de stad door richting Old Town. Flink klimmen weer, dus als we eenmaal boven zijn, hebben we een ijsje verdiend! Deze scoren we bij een schattig busje dat geparkeerd staat voor een kerk, samen met een koffiebusje. We zitten er heerlijk in het zonnetje, met op de achtergrond een doedelzakspeler. Nu hou ik helemaal niet van doedelzakmuziek, maar zo in Schotland klinkt het toch anders 😉 Bij een andere speler zie ik later trouwens dat die doedelzakkers wel ook lekker in 2021 leven, er ligt een pinautomaat in de koffer, voor als je geen kleingeld hebt. 

Omdat ik moet plassen lopen we richting de openbare toiletten bij Edinburgh Castle. Gotta love the UK voor die toiletten overal. Gratis, doorgaans schoon genoeg én voorzien van toiletpapier. Hierna genieten we even van het uitzicht vanaf het plein voor het castle. Het kasteel zelf slaan we, voor nu in ieder geval, over. Misschien dat we er morgen heen gaan, maar nu is het veel  te mooi weer om binnen te lopen. 

In plaats daarvan wandelen we lekker toeristisch de Royal Mile af. Het is nu niet zo druk met toeristen en het is een prachtige straat, die helaas wel volgepropt zit met winkels vol troep. 

Bij een leuk winkeltje met design spulletjes stuiten we op een rekje met repen Omnom chocolade. Natuurlijk gaat er eentje met lakrids mee met ons, net als twee repen van een UK chocolademaker. 

Inmiddels beginnen onze voetjes na 15.000 stappen een beetje te protesteren en zoeken we zoetjes aan een bus op. We willen graag nog even op het strand kijken, vlakbij onze Airbnb. We hebben daar ook een leuk restaurant uitgezocht om te gaan borrelen en eten. We missen de bus echter op 10 seconden en bij het restaurant aangekomen blijkt de keuken om 17:00 te sluiten! En dat terwijl de website 22:00 zei… Ik had me al zo verheugd op de zalm met venkel. 

Het strand is overigens wel heel tof. Mooi gelegen en gezellig druk met spelende hondjes en kinderen. De overige restaurantjes direct aan het strand serveren vooral burgers of fish & chips en daar hebben we niet zoveel zin in (gaan we nog genoeg tegenkomen), dus na een – voorlopig laatste – snuf zeelucht lopen we richting een supermarkt. We hebben nog een hele portie butter chicken over van gisteren, want de bestelde maaltijd was enorm. We kopen daarom nog wat naan bij en een – verbazingwekkend lekker – bakje magnetron saté en eten in plaats van in het restaurant dus weer ‘thuis’ op de bank. 

Morgen hebben we nog een dagje Edinburgh voor de boeg. Helaas nu niet meer zo zomers en zonnig, er wordt maar 13 graden voorspeld! Brrrrrr! Maar we vermaken ons vást, er is hier nog meer dan genoeg te zien en doen. Fijne stad! Twee dagen is natuurlijk weer veel te kort.

Michella

2 Comments

smdenheijer

Dat Dean Village ziet er leuk uit zeg!
Echt zo stom van dat restaurantje. Al klinkt butter chicken ook echt heerlijk. Ik mis goed British Indian food! Nu alweer benieuwd naar morgen. 🙂

Reply
Michella

Dean Village is echt prachtig! Het is niet zo groot, maar echt bijzonder mooi. En ja, Brits Indiaas eten. Love it! Dit was overigens Nepalees/Indiaas. Erg goed en lekker!

Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.