Dag 19: Paestum & grotten van Pertosa

Voor het eerst deze vakantie hebben we ontbijt bij onze accommodatie. En zowaar is het een aardig buffet ook, hoewel de eitjes van eigen kippen ontbreken (en daar had ik nou net zo’n zin in!). Wel zijn er lekkere zoetje broodjes, verse sapjes, harde broodjes, vleeswaren en huisgemaakte jam. We komen niets tekort dus. Ontbijten kunnen we lekker buiten, in de schaduw van een parasol. Want tja, het wordt saai, ook vandaag is weer een warme dag. De twee espressootjes zijn erg welkom, want ik heb ondanks ons heerlijke bedje niet zo best geslapen. De haan van de B&B vond 3 uur een prima tijd om te gaan kraaien en een paar honden deden een blafwedstrijdje. Oh..en Remco zaagde en passant ook nog een bos om.

Gisteren hebben we in het folderrek een brochure gevonden van een grottenstelsel hier een uurtje vandaan. Toen we lazen dat het daar standaard 16 graden is, leek ons dat een prima dagbesteding voor een dag van 37 graden. We boekten online de tour van 12uur. Lekker midden op de dag.

Gewapend met een trui, lange broek en jack stappen we in de auto op weg naar de grotten. Daar weet de dame achter de balie direct wie we zijn. Haar poging mijn achternaam uit te spreken faalt echter jammerlijk. Zoals altijd, want mijn achternaam is echt hopeloos in het buitenland. Er wordt verteld dat de gids alleen Italiaans spreekt, maar als we willen kunnen we een audioguide meenemen. Dat lijkt ons een goed idee. Gek genoeg blijken we de enigen met zo’n ding om ons nek, terwijl ons gezelschap ook nog bestaat uit 2 Duitsers en 3 Amerikanen, naast een plukje Italianen.

Na nog een korte plaspauze blijkt dat we naar bóven moeten om onze gids te ontmoeten. En daarna moeten we NOG verder naar boven klauteren. Eh…. We gingen in grotten toch? Het blijkt hier te gaan om een vrijwel horizontaal gangenstelsel in de berg en dus dalen we niet af. Beetje jammer wel, want die klim was even niet ingecalculeerd. HIJGPUFWARRUM!

De grotten blijken prachtig. Er zijn vele stalagmieten en stalactieten, we zien glinsterend kristal, een waterval en een rivier waar we een stukje met een bootje overheen varen. Wat ik een klein beetje jammer vind is dat heel veel uitgelicht is met gekleurd licht. Ik zie liever hoe het écht is, in plaats van van die discokleuren. We zijn blij met de audioguide, want de gids spreekt dus écht geen woord Engels. De Amerikaanse pubermeisjes en hun moeder lopen ook enigszins beteuterd rond, want die krijgen niets van de uitleg mee. Wij krijgen ook wel minder informatie dan de rest (of de gids is gewoon langdradig in zijn verhaal), maar zij dus helemaal niets. Uiteindelijk blijkt een Italiaanse in de groep wel Engels te spreken en zij vertaalt de rest van de tour wat van de informatie van de gids.

Bijzonder vind ik het verhaal dat deze grotten ook gebruikt zijn als schuilkelder in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn onder andere namen, Hebreeuwse teksten en Davidssterren in de muur gekerfd door Engelse soldaten met een Joodse achtergrond. Niet bepaald de fijnste plek om te moeten schuilen, want het is écht fris hier en vooral héél vochtig.

Als we na anderhalf uur weer buiten staan, weet iedereen niet hoe snel ze alle sweaters en jacks uit moeten gooien. Wow, wat een verschil! We lopen rustig naar de auto terug, maar eenmaal beneden zijn we alweer helemaal plakkerig.

Eigenlijk stonden de tempels in Paestum en de mozzarellaboerderij voor vandaag op het programma en verder heeft Paestum niet zo heel veel te bieden. We doen het daarom de rest van de middag rustig aan. We lunchen met de restjes kaas en worst die we nog hebben op onze kamer, relaxen wat en ik maak zuchtend en steunend een blogje. De wifi die in eerste instantie best okay leek, is ook hier eigenlijk tergend traag. Maar het lukt!

Rond etenstijd rijden we met de auto naar het ‘centrum’. Ik heb een restaurantje uitgezocht, maar dat blijkt alleen open voor lunch. Daarom strijken we maar neer bij hetzelfde restaurant als gisteren. We krijgen hetzelfde tafeltje en ik twijfel over dezelfde pizza. Uiteindelijk neem ik toch een andere, waar ik achteraf natuurlijk spijt van heb. Ik had dezelfde moeten nemen, die was zooooo lekker, met dragon en gele tomaatjes en speck en gerookte kaas! Die ik nu had was ook lekker, maar niet ZO lekker als die andere. De ervaring van gisteren wordt niet helemaal geëvenaard (de zeer attente ober die we hadden is er nu niet), maar de pizza’s smaken verder wel weer goed. We sluiten de dag af met een ijsje in de bijbehorende ijswinkel. We hebben allebei kaneel met vijg, ik neem er chocola bij en Remco gaat voor pistache. We bewonderen nog even één van de tempels die nu mooi uitgelicht is.

Bijzonder hoor, dat dit er allemaal nog is. We proberen te achterhalen hoe dit gevonden is, of de tempels opnieuw opgebouwd zijn en waarom er nog een veld omheind is, maar waar niet in gegraven is. En waarom is het hek óm de brug gebouwd en ligt het halve amfitheater nog onder de weg? Jammer dat dat soort dingen eigenlijk niet aan bod zijn gekomen in het museum. Er wordt in ieder geval wel nog altijd door archeologen gegraven, we zagen ze gisteren ook aan het werk.

Waarschijnlijk komen we hier nooit allemaal achter, maar het was in ieder geval wel een indrukwekkend bezoekje. Met uiteindelijk nog grotten als bonus.

Morgen zouden we eigenlijk naar Napels vertrekken. De temperaturen blijven echter zo hoog, dat we hebben besloten om Napels voor een andere keer te bewaren. We hebben voor een paar dagen een huurauto bijgeboekt en hebben in de buurt van Caserta een agriturismo met zwembad gereserveerd. Helaas missen we hierdoor wel de historische foodtour die ik had geboekt in Napels, maar met 36 graden in zo’n stad is gewoon geen doen. Helaas!