Dag 20: White Salmon – Portland

Onze knusse cabin trakteert ons na de onweersbui net als de vorige AirBNB op een spectaculaire zonsondergang-met-regenboogje. En dat terwijl de zon echt in geen velden of wegen meer te zien is. Helaas is onze nachtrust niet best. Ik heb opnieuw ruzie met de kussens, Remco krijgt last van z’n rug van het bed. Jammer wel, want het is verder weer een heerlijke plek. Gelukkig dat we hier maar één nachtje blijven.

De route van vandaag voert ons naar Portland en het is onze op een na laatste roadtripdag. En eigenlijk stelt hij ook helemaal niet zoveel voor, want je bent met zo’n anderhalf uur in Portland. Maar de route voert ons langs de Columbia River Gorge, waarlangs zo’n 30 watervallen te vinden zijn. Niet dat we al die 30 watervallen zullen gaan bekijken, voor sommigen moet je echt flink hiken, maar de bedoeling is er toch wel een aantal mee te pikken en hier en daar lekker wat van het uitzicht over de rivier te genieten.

Het lot beslist echter een beetje anders. Ten eerste is het weer vandaag matig. Er hangt een dikke grijze bewolking, waardoor er van die uitzichten weinig overblijft. Daarnaast blijkt een flink stuk van de oude highway 30 te zijn afgesloten, inclusief de waterfall area. Mogelijk is dit nog vanwege herstelwerkzaamheden na grote bosbranden van vorig jaar. Of ze zijn gewoon met de weg bezig, dat kan natuurlijk ook, we hebben het eigenlijk niet opgezocht.

Er blijven drie watervallen over die we kunnen bezoeken zonder ver te hoeven wandelen. De eerste die we hiervan kunnen bereiken zijn de Multnomah Falls. Deze watervall is meteen ook de populairste langs de Columbia River Gorge. Het is de grootste waterval van Oregon, stroomt het hele jaar en er is een fotogenieke brug tussen de twee delen. De parkeerplaats is vol, er staat file en je wordt geadviseerd om naar een andere parkeerplaats te gaan om een shuttlebus te nemen. Ja doei! We kijken wel een filmpje op internet.

We rijden door naar het Crown Point Vista House. Via dit uitzichtspunt kunnen we alsnog de oude highway op en de Latourell en Bridal Veil watervallen bekijken. In het Vista House wordt geld ingezameld door een stichting o.i.d. die zich inzet voor het behoud van dit bijzondere uitkijkpunt. Er staan allemaal oude dames zelfgebakken koekjes uit te delen. De koekjes zijn gratis, maar het is wel een beetje de bedoeling dat je een kleine donatie achterlaat. We worden er instant blij van, het is zo lief!

En het Vista House is wel echt heel bijzonder ook. Het is echt gebouwd voor reizigers, voor het uitzicht, maar duidelijk in andere tijden. Dus is alles van marmer, met ingelegde vloeren en sjieke plafonds. De toiletten zijn ook met marmer ingericht en hebben uitklapbare plankjes voor je tas of andere spullen. Superhandig! Er is een klein winkeltje en een tentoonstelling die we beiden even gauw bekijken. Het uitzicht is mooi, maar vandaag dus niet heel spectaculair. Stomme wolken. Maar goed, we klagen niet, want we hebben zoveel geluk gehad met het weer tot nu toe!

De beide watervallen die we toch nog bezoeken zijn gelukkig wel de moeite waard. Hoewel de laatste wandeling voor mijn been niet zo grappig was. Ik heb eigenlijk zo goed als geen pijn meer van m’n knie met lopen, maar hij loopt bij (steil) afdalen nog steeds niet zo soepel en ik merk dat mijn (verslapte) beenspieren heel hard moeten werken. Als ik eenmaal bij de waterval nog weer een trap óp moet, voel ik kramp opkomen in m’n bovenbeen. Dat heb ik al eerder gehad en is niet grappig. En dat was gewoon bij de fysio, nu moet ik ook nog terug naar boven lopen. Ik word er een beetje narrig van, vooral omdat er mensen een theekransje houden op het uitzichtplatform. Als zij weg zijn maak ik snel een paar foto’s en loop dan in een belachelijk hard tempo terug omhoog. Ik ben echt bang dat die kramp erin schiet en ik het gewoon niet meer red daarna. Wel jammer, want het is eigenlijk wel echt een hele toffe waterval.

Als ik levend (en toch zonder kramp) de auto heb bereikt rijden we door naar Portland. Dat is nu nog maar een half uurtje en het is nog vroeg in de middag. Onze AirBNB is echter al klaar voor ons en extra tijd in Portland kunnen we vast gebruiken, hoewel we weinig concrete plannen hebben (afgezien van koffie drinken en eten!). Oh en street art spotten, wat WIDM locaties bekijken, nog meer koffie drinken en nog meer eettentjes uitproberen. Zoals onze AirBNB info al zegt “We take eating very seriously in Portland”. Portland schijnt echt foodieheaven te zijn.

Onze AirBNB is nog veel fantastischer dan de foto’s en tekst op de website lieten zien. Het is zó mooi ingericht, met zoveel details! Humoristische boekjes over Portland, goede koffie, een reep chocola, wat te drinken in de koelkast. Superfijn! En met fijne kussens op het bed. Hoera! Onze hosts blijken ook heel aardig en er lopen aaibare katten in de tuin. We zitten op loopafstand van de wijk Division, waar het barst van de hippe hotspots. Eén daarvan is Pok Pok, een wereldberoemd Thais eethuisje. We besluiten daar te gaan lunchen (om 15.00…maar goed). Goede beslissing want 1. het is nu rustig (’s avonds moet je er vaak een uur wachten) en 2. het eten is fantastisch! We nemen hun famous chicken wings en een curry met zacht buikspek. Daarbij Vietnamese koffie. Echt, ik zou hier 3 dagen kunnen eten. ZO LEKKER!

Hierna slenteren we wat door de wijk, drinken nog ergens koffie en spotten wat street art. Portland is echt tof! Overal leuke winkeltjes, lekker eten, vriendelijke mensen. Als we moe zijn van het lopen rijden we met de auto naar een parkeergarage waarvan ik weet dat er onlangs allemaal street art in is gemaakt. Hierna spotten we daar in de directe omgeving ook nog het een en ander. Blijft leuk, street art speuren. We zijn in een soort industriegebied, waar we ook weer allerlei hippe dingen vinden. Creatieve bedrijfjes, koffietenten en koffiebranders, wijnhandelaren met tasting room enzovoort enzovoort. En veel skaters. Ook best wel wat zwervers trouwens, of tenminste, hun spullen. We zien winkelwagentjes vol zooi, veel koepeltentjes (waarvan sommige met BBQ) en gammele houten bouwsels. Tja, dat blijft toch een ding in grote steden.

We rijden terug naar de AirBNB, relaxen wat en gaan dan nog een keer eten. Ditmaal bij Bollywood Theater, een Indiaas streetfood restaurant. Je moet hier eerst je eten bestellen en betalen, voor je mag gaan zitten. Dit hebben we al vaker gezien bij Amerikaanse restaurants. Ook je servies moet je zelf afruimen na het eten. Beetje vreemd, maar het zorgt wel voor een snelle doorlooptijd bij populaire tenten en dat is best handig. Het eten bij Bollywood Theater is lekker, maar niet zo bijzonder goed als Pok Pok. Toch is het wel een aanrader, want ze hebben er onder andere een enorm gezellig terras. Dat hebben ze hier in Portland trouwens echt opvallend veel: zitgelegenheid buiten! Terrasjes, picknickbanken, echt overal. Heel fijn!

Ja, wij worden blij van Portland!

Michella

3 Comments

smdenheijer

Ja, de Columbia River Gorge is voor een groot deel gesloten vanwege de bosbranden, vandaar dat het niet lukte en bijv bij de Multnomah Falls zo druk was.
Portland lijkt me ook zoo tof! Foodie heaven. Pok Pok stond al op m’n lijstje en nu na jullie zeker. Toffe airbnb ook!

Reply
Marleen

hoi, in welke airbnb verbleven jullie in Portland?

Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.