Dag 4: Héél veel regen

Rock of Cashel

Ik schrijf dit bericht in een B&B die het midden houdt tussen een hoerenkeet en een museum. Het is echt geniaal op wat voor enorm verschillende plekken we hier terechtkomen. Natuurlijk heb ik ze er op uitgezocht, maar toch, de realiteit is altijd anders. Deze B&B schreeuwt in ieder geval om foto’s, hopelijk kunnen we er morgen nog wat meer maken. Vooral de breakfast room is te hysterisch voor woorden.

Maar, eerst terug naar het ontbijt van vanmorgen. Na in coma te hebben gelegen – wat ik wonderlijk vond in de muffe slaapkamer – fris en uitgerust opgestaan. Om 8.15 zaten we gepakt en wel aan het ontbijt. Ook hier weer prima verzorgd met vers fruit, croissantjes, jus d’orange en warme gerechten naar keuze. Remco koos vandaag voor worstjes, bonen en eieren. Ik ging voor gerookte zalm met gepocheerde eitjes.

Stipt om 9.00 stonden we op de stoep bij Jerpoint Abbey. We waren de eersten en de poort moest nog worden geopend, maar het was wél droog. En zo met z’n tweetjes rondlopen is natuurlijk ook gewoon heel tof. De abdij dateert uit de 12e eeuw en is behoorlijk goed bewaard gebleven. Met name de kloostergang is nog heel goed zichtbaar. Bijzonder waren ook alle bewaard gebleven versieringen die uitgehakt waren in het steen.

Net toen we vertrokken begon het te spetteren. Goede timing! Helaas bleef het de rest van de dag alléén nog maar regenen. Regen, grijs, regen, regen en nog meer regen. Natuurlijk weet je dat je niet voor het weer naar Ierland moet gaan, maar als je in je regenjas met capuchon loopt te koukleumen in een herfststorm is het toch best zuur te weten dat er in Nederland een hittegolf dreigt te ontstaan.

Rock of Cashel

In de regen reden we naar de Rock of Cashel. Als je aan komt rijden heb je echt een spectaculair uitzicht op de bouwwerken boven op de heuvel. En die donkere regenwolken geven het geheel wel een erg stemmig uitzicht. Op de parkeerplaats hebben we nog even getwijfeld of we nou wel of niet naar binnen zouden gaan. Maar we hebben natuurlijk niet voor niks goede regenjassen gekocht en we zijn er nu! Dus hups, de auto uit en naar boven. Absoluut geen spijt van!

Al in de 5de eeuw was de Rock of Cashel de hoofdzetel van de koningen van Munster. Uiteindelijk werd het ook de hoofdvestiging van de High King van het volledige Ierland Het oudste gebouw op de Rock of Cashel is de kapel van Cormac die gebouwd is in de 12e eeuw. Later werden nog een grote kerk, een woontoren en nog wat losse bijgebouwen bijgebouwd.

Een flink deel van de gebouwen staat in de steigers en ook rondom de kapel staan tijdelijke muren en is een extra dak gebouwd. In de kapel van Cormac bevinden zich de oudste muurschilderingen van Ierland, die helaas ernstig te lijden hebben onder de tand des tijds. Met man en macht wordt er gewerkt om de schilderingen te redden. Met UV-lampen en droogmachines probeert men het klimaat stabiel te krijgen en micro-organismen die de schilderingen vernielen tegen te gaan. Jammer natuurlijk van al die steigers, maar dit soort historische plaatsen verdienen het om bewaard te blijven voor de toekomst.

Het stormt en het is nat, maar de Rock of Cashel is imponerend en zéér de moeite waard. Je kunt er overigens ook gratis met een rondleiding mee. Wij hebben dit niet gedaan, maar alleen hier en daar wat stukjes meegepikt door even aan te sluiten bij een groep. De gidsen vertelden wel erg interessante dingen.

Cahir

Na Cashel zijn we doorgereden richting Cahir. Rondom de Rock of Cashel zijn overal overblijfselen te vinden van allerlei andere verdedigingswerken en kloosters. Wat heeft Ierland toch een roerige geschiedenis gehad.

Het kasteel van Cahir hebben we uiteindelijk overgeslagen. Zoveel regen! Wel even er langs gereden en daarna gewoon maar verder getuft over alle kleine slingerweggetjes. Ergens op een heel niksig lokaal landweggetje – waar we alleen in reden op zoek naar een enigszins droog en beschut plekje vanwege hoge nood – hebben we nog wat karmapunten meegepikt door een doorweekte Ier een lift te geven naar een huis een kilometer of 2 verderop. Geen praatje met de goede man gemaakt overigens, want hij was werkelijk onverstaanbaar! 😀

Na koffie en taart in Youghal zijn we doorgereden naar Cork. Daar werd het ein-de-lijk droog en zagen we zelfs blauwe lucht! Hoera!

Beetje rondgelopen en toen gaan eten bij “The Meatball Place”. Leuke plek en leuk concept. Je kon er zelf je diner samenstellen met een combinatie van balls (kip, varken, rund of vega), blankets (saus) en beds (spaghetti, frietjes, aardappels, mais of groenten). Oh en een onweerstaanbaar toetje: Eton Mess met ijs. To die for!

En toen werd het tijd om maar weer eens richting ons bed voor de nacht te rijden. Vandaag was eigenlijk nog veel meer een reisdag dan gisteren – in kilometers tenminste – maar voelt eigenlijk helemaal niet zo. Ondanks de regen hebben we veel moois gezien en werden we uiteindelijk nog getrakteerd op een mooie oranjeroze zonsondergang…

Morgen gaan we naar de kust en richting de Ring of Kerry. Als het goed is, wordt het dan ook beter weer.

Afgelegde afstand: 250km
Ontdekt: Ieren met zwaar accent zijn écht compleet onverstaanbaar, ook al spreken ze gewoon Engels.